Falsk julkänsla - Jenny Nyström förfalskningar

Vill du få en falsk julkänsla? Välkommen till Polismuseet och se förfalskningar av Jenny Nyströms omtyckta tomtemotiv. Utställningen visar akvareller och trycksaksförlagor som utförts i stil med Jenny Nyström.

Konstnärinnan Jenny Nyström (1854-1946) är kanske mest ihågkommen i Sverige för sina skildringar av tomten och de svenska jultraditionerna. Redan 1875 då Jenny Nyström var 18 år gammal illustrerade hon Viktor Rydbergs saga ”Lille Viggs äventyr på julafton”. I Jenny Nyströms värld var tomten gråklädd med röd luva och vitt tomteskägg, en liten vänlig figur som delade ut julklappar till alla snälla och förväntansfulla barn.  

Konst men falsk

Utställningen visar akvareller och trycksaksförlagor som utförts i stil med Jenny Nyström.  

1981 lämnades två akvareller signerade Jenny Nyström in till Stockholms auktionsverk. Vid undersökning framkom att akvarellerna var falsksignerade. Vid polisutredningen upptäcktes ytterligare ett 90-tal misstänkta förfalskningar.  

Utredningen visade att motiven hade utförts på 1940-talet som förlagor till julbonader och falsksignerats då efterfrågan på Jenny Nyström-akvareller ökade.  

Utställningen kommer att finnas på Polismuseet under december och januari månad. Efter detta kommer vi att ha en utställning som är delar av en omfattande polisutredning gällande konstförfalskningar.