Pressrelease: Polisen i dina ögon – ny utställning

Alla har en åsikt om polisen, en del är negativa och andra positiva. Kanske har du själv varit i kontakt med polisen, eller hört något från vänner. Kanske har du sett provocerande bilder och läst artiklar om polisens arbete?

Polisen i dina ögon

VEM BESTÄMMER VAD POLISEN ÄR?

”Polisen i dina ögon” är Polismuseets nya basutställning som har premiär den 29 mars. Utställningen handlar om våra bilder av polisen i Sverige och vad som påverkar oss. Polismuseet öppnar upp för en diskussion om mötet mellan medborgare och polis.

Du är en del av något större, en del av samhället, och du påverkas av olika krafter i vår omgivning. Sociala medier, opinion, och politiskt klimat är exempel på vad som påverkar din bild av polisen, medvetet eller omedvetet.

I utställningen visualiseras, dessa krafter genom ett antal unika händelser. En av dem är ”Instagramupploppen i Göteborg” i december 2012, då kränkande inlägg om ett stort antal ungdomar spreds från ett instagramkonto och utmynnade i upplopp i centrala Göteborg.

Utställningens estetik är stiliserad och utformad som en vandring genom ett mindre samhälle. Innehållet gestaltas genom scenerier, konstinstallationer, fotografier, filmer, musik, och föremål.

Utställningen ”Polisen i dina ögon” vill att du ska bli berörd och fundera över vad som påverkar din alldeles egna bild av polisen.

Dela med dig av dina tankar:

#polismuseet @polismuseet

På Twitter

På Facebook

Viktiga datum:

Pressvisning torsdag 27 mars kl 11.00 – föranmälan, presslegitimation medtages.
Premiär lördag 29 mars kl 13.00 – invigning med dansverk, visning av utställningen, möjlighet att prata om polisen med f d husockupant, polis, polisvolontär med flera. Fri entré.

Polismuseet är ett aktivt museum som stimulerar till reflektion och nyfikenhet i mötet mellan medborgare och polis. Vi har över 56 000 besökare per år, mer än 700 visningar varav ca 300 visningar är för inbokade grupper. Av dessa grupper är största delen skolklasser.

Kontakter:

Elin Harland, utställningsproducent