Bilder i beslag - ny utställning på museet

Invigning söndag 27 juli kl. 15.00 (2008) av Göran Stanton, ordförande i Föreningen för gaypoliser i Sverige. Museivägen 7 på Gärdet, Stockholm.

Bilderna i utställningen Bilder i beslag på Polismuseet, är hämtade från fotoalbum som beslagtogs av polisen 1903. Sexuella relationer mellan personer av samma kön var förbjudna och albumen togs som bevis för homosexualitet. Mannen som tagit bilderna anklagades för ”osedligt leverne”. Var det homoerotiska bilder som fanns i dessa fotoalbum? Det skulle polisen ta ställning till.

Under den här tiden hade fotografier med homosexuella budskap i hemlighet börjat spridas i Stockholm. För att dölja det sexuella innehållet utvecklades knep av fotograferna: bilderna såg oskyldiga ut, men var laddade med sexuella anspelningar. Ingen fotograferades naken, men tittar man riktigt noga finns det nakenbilder i bakgrunden, på väggarna. Bilderna är också en lek med roller. Männen bär ibland kvinnliga kläder, någon visar sina ben, en har en blomma i handen. Några bär baddräkt eller gymnastikkläder.

Mannen som tagit bilderna, ställdes aldrig till svars för sina handlingar då han blev förklarad sinnessjuk på grund av homosexuella böjelser och därmed omyndigförklarad.

– Bilder i beslag ger ett historiskt perspektiv på HBT-frågor, men utställningen är också en utgångspunkt för diskussion kring hur synen på homosexualitet är idag och hur polisen arbetar med t.ex. hatbrott, säger Helena Westin, museichef. Det är frågor som bland annat kommer att kunna diskuteras i möten med skolklasser som besöker oss under hösten. Vi hoppas förstås också på många Pride-besökare.

Utställningen invigs av Göran Stanton, ordförande för Föreningen för gaypoliser i Sverige. Föreningen ger stöd åt den som är homo-, bi- eller transperson inom polisväsendet och arbetar bl.a. för att förebygga fördomar och visa hur viktig mångfalden är inom polisen.

Under Europride erbjuds den som visar upp sin festivalbiljett fri entré på Polismuseet.

Särskild visning kan ordnas från fredag 25/7. Kontakta någon av ovanstående om så önskas.

Fler pressbilder finns att hämta här.

Kontaktinformation

För frågor om utställningen kontakta:
Museichef Helena Westin tfn 0733-31 51 60

För praktiska frågor kontakta:
Informatör Kristina Norgren, 076-101 88 46

Pressmeddelande från

Polismuséet

Datum för pressmeddelande

2008-07-23 00:00