Konstförfalskningar visas på Polismuseet

Vernissage för ”Konst – men falsk” på Polismuseet. Lördag 9 maj klockan 14.00 (2009) Museivägen 7 på Gärdet i Stockholm.

Utställningen visades 9 maj t o m 10 november 2009:
Polismuseets nya utställning Konst – men falsk, visar beslagtagna konstförfalskningar ur museets samlingar.  Förfalskningar av bland andra Pablo Picassos, Marc Chagalls, Anders Zorns och Bruno Liljefors verk presenteras. Vid invigningen deltar författaren Carl-Johan Vallgren, som kåserar kring sin bok Kunzelmann och Kunzelmann, och nutidsmänniskans syn på vad som är äkta och falskt.

Konstbedrägerier är ett brott som engagerar såväl konstintresserade som en bredare allmänhet. Utställningen visar exempel på metoder som används för att förfalska konst och metoder som används av polisen och andra för att skilja äkta från falsk. Besökaren ges tillfälle att själv belysa en förfalskning av konstnären Bruno Liljefors med UV-ljus, för att se hur en signaturförfalskning avslöjas.

Utställningen försöker reda ut vissa begrepp och ge besökaren råd för hur man som konstköpare kan försöka skydda sig mot konstbedrägerier.
- Vi visar drygt tjugo förfalskningar som vi har i museets samlingar. Varje tavla har sin egen historia att berätta och genom att ta del av den får besökaren olika bilder av hur en konstförfalskning kan utföras, berättar Polismuseets intendent Carl-Johan Cronlund.

Vernissage lördag 9 maj klockan 14.00

Program: Carl-Johan Vallgren kåserar kring sin bok ”Kunzelmann och Kunzelmann” och nutidsmänniskans syn på vad som är falskt och äkta. Dessutom medverkar Hansolov Skogqvist, före detta kriminalinspektör med lång erfarenhet av konstbedrägerier och sakkunnig i utställningen, samt Carl-Johan Cronlund, intendent på Polismuseet.

Konst – men falsk visas hela sommaren.

Presskontakt:

För frågor om utställningen:
Carl-Johan Cronlund, intendent Polismuseet: 070-651 90 63
Det går också bra att kontakta Kristina Norgren informatör, 076-101 88 46


Bilder på några av de utställda förfalskningarna finns under Pressbilder.