Polismuseet kan få europeiskt pris

Som enda museum i Sverige har Polismuseet nominerats till European Museum of the year Award 2009. Vinnaren offentliggörs i Bursa, Turkiet, den 7 maj.

Varje år ansöker 50-60 museer i Europa till European Museum of the year Award (EMYA) som arrangeras av European Council Forum (EMF).
För att få ansöka är kravet att museet ska ha genomgått en omfattande renovering eller vara nytt. Polismuseet, som öppnade 1 oktober 2007 kvalade därmed in i som nytt museum.

- Vi är naturligtvis glada och stolta över att ha blivit nominerade, säger museichef Helena Westin.

- Nomineringen är, tillsammans med vetskapen om att närmare 50 000 personer valt att besöka oss under 2008, uppmuntrande för alla oss som arbetar hårt med att förbättra och utveckla museet, säger hon.

Besök av jury
De kandiderande museerna besöks av medlemmar ur juryn, som utifrån intrycken från besöket och de ansökningshandlingar som museet skickat in, väljer ut vilka som ska nomineras.

Vid urvalsprocessen läggs särskild vikt vid hur väl museet möter sin publiks önskemål och tar emot besökarna på museet. Andra aspekter som juryn tar hänsyn till är utställningarnas utformning och atmosfären i museet.

Vilket museum som vinner, av de cirka 40 som nominerats, offentliggörs i Bursa, Turkiet den 7 maj 2009.

För frågor kontakta: Museichef Helena Westin telefon 0733 31 51 60

Pressbilder finns under Pressrum/pressbilder.

Har du frågor om bilderna kontakta informatör Kristina Norgren, telefon 076 101 88 46

Se www.europeanmuseumforum.eu för mer information om EMF.

Pressmeddelande från

Rikspolisstyrelsen

Datum för pressmeddelande

2009-01-28 00:00