Historisk stund med Richard O´borg - kortfilmer

Polismuseets filmserie där vi följer med Richard O´borg in i polisens historiska samlingar. Ta chansen att lyssna till en spännande berättelse och se föremålen om fall från förr.

Avsnitt 1: Det mest omtalade rånmordet

Om ett av de mest omtalade rånmorden i Sverige. Johan Alfred Andersson Ander dömdes för mordet och blev den sista personen som avrättades i Sverige den 23 november 1910.

Avsnitt 2: Taximordet

Om Sveriges första taximord. Bredvid taxichaufförens kropp hittades en handskriven papperslapp med texten: ”Går det bra att gå till staden? Är vägen till staden? Till Enskede?” Vem hade skrivit lappen?

Avsnitt 3 Kakelugnsmordet

Om kakelugnsmordet eller tandläkaren som försvann.

Avsnitt 4: Sommarspecial om kaffestölder

Bristen på kaffe, särskilt under krigstid, gjorde att tekniken med plåtrännor, så kallade kaffetjuvar, användes under 1600- talet och återkom under 1900-talet.

Avsnitt 5: Den gäckande skuggan på Gotland

Karol Nowak lurade polisen gång på gång under sin stöldturné under åren 1951-52, vilket öborna följde med allt större intresse.

Avsnitt 6: Falsk julkänsla

Om falsk konst och förfalskningar av Jenny Nyströms omtyckta tomtemotiv.
Historisk uppesittarkväll med Richard O´borg på Polismuseet.

Avsnitt 7: Grodmansrånet

Historien börjar med en genialisk plan och slutar dråpligt i Säveåns vatten. Ta del av berättelsen om det mytomspunna Grodmansrånet i Göteborg 1965.