Piperska smällen

Natten till den 12 mars 1926 skakade en våldsam smäll Kungsholmen i centrala Stockholm. En droskbil exploderade på Pipersgatan i höjd med Piperska muren endast några hundra meter från polishögkvarteret.

Piperska smällen sprängda bilen
Piperska smällen. Den sprängda bilen.

Bilen var helt ramponerad och mer än tvåtusen fönsterrutor krossades. Som genom ett under överlevde chauffören Bror Strömberg. Passageraren som suttit baktill i droskan omkom omedelbart. Han kunde med hjälp av ett visitkort identifieras som Sixten Flyborg.

Tack vare chauffören fick polisen snart en någorlunda klar bild av händelseförloppet. Chauffören hade plockat upp Flyborg vid Kungsholms hamnplan. Flyborg hade varit lite rund under fötterna och fått hjälp in i bilen av två personer. Sedan gick färden via Hantverkargatan in på Pipersgatan med destination Flyborgs bostad på Sturegatan 8.

De två personerna identifierades som Erik von Arbin och Alexander Krüger och kunde gripas samma dygn. Tillsammans drev de en agenturfirma men affärerna gick dåligt och de var i ständigt behov av pengar. Så uppstod tanken att ta livet av Flyborg som hade en livförsäkring förskriven på von Arbin. Försäkringspengarna skulle rädda firman.

De hade funderat ut flera sätt att ta livet av Flyborg. De fastnade slutligen för dynamit som de stulit. Krüger placerade dynamiten baktill på droskbilen under tiden som von Arbin hjälpte Flyborg in i bilen. Stubintrådens längd var avpassad så att dynamiten skulle explodera efter 1 ½ minut då droskbilen passerade Stadshusbron. Men chauffören valde en annan väg – och överlevde mot alla odds.