Polishistoria

Fram till mitten på 1800-talet var det bland andra militären som höll ordning i svenska städer. Sedan 1850-talet har vi en en yrkeskår som kallas för polis. Lär dig mer om vem som varit polis och hur den svenska polisuniformen sett ut under åren.

 

Framväxten av ett polisväsendePolisens utrustningPolis igår och idagUniformen då och nu
 • Sigun Polisen i Sverige växer fram

  Det svenska rättssystemet startade med medeltidens landskapslagar. Den första moderna svenska poliskåren utvecklades i städerna, med start i Stockholm år 1850. År 2015 ombildades polisen från 21 fristående myndigheter till en polismyndighet.

 • Överkonstaplar från 1906 Polis igår och idag

  Förr var det bara män över 170 cm som fick arbeta som poliser. Idag är både kvinnor och män poliser och personliga egenskaper som att vara tolerant, harmonisk, servieceinriktad och stresstålig är minst lika viktiga som att ha en god fysik.

 • Poliskiosk från 1930-talet Polisens utrustning

  I Polisens utrustning ingår mycket. T ex polisradio, ficklampa, pistol, expanderbar batong och handbojor. I all yttre tjänst används skyddsväst. Men så har det inte alltid varit.

 • Paraduniform Uniformen då och nu

  Polisen uniform har alltid varit blå, en färg som står för makt och rikedom. Men polisens uniform och utrustning har förändrats mycket under de senaste 150 åren.

 

Biblioteksbok