hem ljuva hem - interiör

Hem, ljuva hem

Hem, ljuva hem, handlar om brott i nära relationer. Utställningen finns inte kvar på Polismuseet men finns på vår webb som en webbutställning.

Besök webbutställningen "Hem ljuva hem".

Utställningen ingår som en del i polisens satsning mot den här typen av brott. I anslutning till utställningen finns ett särskilt pedagogiskt material framtaget.

Första gången Sara blev slagen av sin sambo
var under en semesterresa i början av 2000-talet.
Några år senare misshandlar han henne så svårt
att hon ingenting minns av händelsen.

Natten mot den 21 januari 1925 kastar sig
Selma Lovisa Holm ut genom fönstret
från tredje våningen på Gotlandsgatan i Stockholm,
efter att hennes man misshandlat henne i åratal.

Det skiljer nästan 80 år mellan händelserna,
men de har skrämmande likheter.

Hem, ljuva hem vill uppmärksamma och förmedla kunskap om omfattningen av brott i nära relationer. Samtidigt vill vi genom utställningen förstärka ett av museets huvudperspektiv: att vad som betraktas som brottsligt förändras över tid.
PM 

Pressbilder frånEn utställning som börjar i trapphuset

Hem, ljuva hem är utformad som fyra rum: en trapphall, ett 2000-tals rum, ett 1900-tals rum och ett rum för fördjupning. Hallen symboliserar det faktum att brott i nära relationer är något som främst pågår i hemmiljön, bakom hemmets stängda dörr.   

De båda händelserna ovan skildras genom ljudberättelser i utställningen. Skeendet och detaljerna i händelserna har många likheter, men synen på brottet då och nu har förändrats. Utställningen ingår som en del i den informationskampanj som polisen genomför mot brott i nära relationer.