Piketen – både ord och handling

80 av Stockholms 5 000 poliser är piketpoliser. De jobbar i en särskild insatsstyrka som kallas in vid svåra situationer. Piketen – både ord och handling berättar om deras arbete och uppdrag.

Piketpoliserna syns sällan. De vill ofta smälta in i omgivningen och jobbar i civila kläder och bilar. Piketpoliser har en särskild utbildning för att klara av farliga situationer och de har särskild utrustning. Vid särskilt svåra situationer bär de en insatsoverall och annan utrustning som totalt väger nästa 30 kilo.

En mytomspunnen verksamhet
Piketen vid Stockholmspolisen är en av de mest mytomspunna verksamheterna inom polisen. Många har starka föreställningar om piketen. En del tror att piketen är en buss och att det är en piketpatrull som griper in, när det i själva verket är vanliga polispatruller som kommer till en brottsplats. Några filmklipp i utställningen ger exempel på ett antal personers bild av piketen. Stämmer de bilder vi har med verkligheten?

Förhandling en viktig del i arbetet
De fysiska kraven på en piketpolis är höga. Men man behöver inte vara ett muskelberg. Viktigare är att ha gott omdöme och personlig mognad. En viktig del av piketens arbete är förhandling. Där är det viktigaste att vara en god lyssnare och att med ordens makt kunna få farliga personer att ge upp frivilligt eller självmordskandidater att komma ner från broräcket. Idag är antalet kvinnliga piketpoliser noll. Men Carin Götblad, länspolismästare i Stockholm har bestämt att innan 2010 är över ska minst fyra kvinnor vara piketpoliser. Bland piketens förhandlare är hälften kvinnor.

Piketen - både ord och handling, beskriver piketens nuvarande arbete och uppdrag. Mer om piketens historia och utveckling kan du ta del av i en av våra andra utställningar, Passar uniformen?

Fotografierna i utställningen är tagna av Linda Forsell.